While housing is the area that only meets the need for sheltering, nowadays it has become a sign of social status and lifestyle as well as meeting the need for housing. As the population of the world increases day by day, the need for housing also increases. The increase in demand for housing has led to an increase in the number of companies operating in this sector and has created a serious competition in the real estate sector. The fact that high competition in the sector makes the real estate marketing strategies, which is used to reach to customers, even more important. The purpose of the study is to introduce factors impact on purchasing behavior in real estate marketing. Analyzed whether seven factors were “location, structural factor, neighborhood, social factor, reference group, financial, advertising” direct effect on real estate purchasing behavior. A questionnaire prepared for this purpose was applied to 235 randomly selected people in Ankara province borders and the collected data were analyzed by variance analysis method.
According to the results of the statistical analysis, factors such as "location, structural factor, social factor, neighborhood, financial, advertising factor" influence the purchasing behavior of the real estate and it is observed that the reference groups do not affect the purchasing behavior.
Geçmişte konut yalnızca barınma ihtiyacını karşılayan bir alan olarak görülürken, günümüzde barınma ihtiyacının yanı sıra hem sosyal statü hem de yaşam biçiminin bir göstergesi haline gelmiştir. Dünya nüfusunun her geçen gün daha da artması konut ihtiyacını etkilemekte ve konuta duyulan ihtiyacı da arttırmaktadır. Konut talebindeki bu artış konut sektöründe faaliyet gösteren şirket sayısının artmasına neden olmuş ve gayrimenkul sektöründe ciddi bir rekabet yaratmıştır. Konut sektöründeki yüksek rekabet, müşterilere ulaşmak için kullanılan gayrimenkul pazarlama stratejilerini daha da önemli hale getirmiştir.
Çalışmanın amacı gayrimenkul pazarlamasında satın alma davranışına etki eden faktörleri belirlemektir. “Lokasyon, yapısal faktörler, mahalle, sosyal faktör, referans grup, finans, reklam” gibi faktörlerin konut satın alma davranışı üzerinde bir etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Ankara ili sınırları içeresinde kolayca örnekleme ile seçilen 235 kişiye hazırlanan anket uygulanmış ve toplanan veriler varyans analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, "Lokasyon, yapısal faktör, sosyal faktör, mahalle, finans, reklam" gibi faktörler gayrimenkul satın alma davranışını etkilemekte, referans grupların ise satın alma davranışını etkilemediği gözlemlenmiştir.