DSpace@Çankaya

Effects on Turkish and Libyan kitchen design with reference to cultural food preparation habits

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Ammari, Abdulbaset Mohamed Faraj
dc.date.accessioned 2019-05-09T07:39:06Z
dc.date.available 2019-05-09T07:39:06Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Ammari, Abdulbaset Mohamed Faraj (2017). Effects on Turkish and Libyan kitchen design with reference to cultural food preparation habits / Kültürel gıda hazırlığı alışkanlıklarına ilişkin Türk ve Libya mutfak tasarımına etki. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Ankara: Çankaya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.12416/2005
dc.description Telif hakkı yazara ait tr_TR
dc.description.abstract The kitchen has undergone a dramatic evolution of social change in human history, evolving from enclave to a symbol of isolation; from the original fireplace as the only space for living activity to the modern, rational kitchen where women were isolated. However, today's kitchens have evolved to fit the needs of each family member and thus include a variety of functions. However, today's kitchens have evolved to the point where they accommodate every family member and therefore include multiple functions. This thesis aims to understand the dynamics beneath the evolution of kitchen; referring to cultural in two different countries (Turkey, Libya), in order to find out the problems found in using the kitchens so that better designs may be suggested. The literature shows that a kitchen is an important part in a home, which is a busy area, thus demanding a lot of attention in order to be able to get the needed design requirements. While the findings of the thesis are based on the contemporary urban life, it is not known what the future will hold; so suggestions are made to benefit contemporary needs. The case is the interaction between the household, the kitchen design, and the activities in the kitchen. Interviews have been conducted with household members in the studied cases, as well as with key informants. The main areas of study have been the way food is prepared, cooked and stored in the kitchen, and how these activities take place in a mixed situation of tradition and modernity. People have to negotiate and reinterpret spaces in their kitchens and around them in order to meet their needs. Some of the most important outcomes from this research is not to let modernity be disruptive but rather to allow the change from tradition be gradual. The thesis endeavors to blend the two phenomena of tradition and modernity so as to create a balance in design and end with better functioning kitchens. tr_TR
dc.description.abstract Mutfak, insanlık tarihindeki toplumsal değişim dönemleri boyunca büyük bir evrim geçirdi; toplama noktasından ayrımın sembolüne dönüştü; hayatla ilgili her faaliyetin yegane alanı olan ilkel ocaktan kadınların içinde yalıtılmış olan Modern rasyonel mutfağa. Bununla birlikte, bugünün mutfağı, ailenin her üyesini barındıran ve böylece çok işlevli olmak üzere ilkel statüsüne dönmüştür. Bu tez, mutfağın evrimi altındaki dinamikleri anlamayı; daha iyi tasarımlar önerilebilecek şekilde mutfakların kullanılması ile ilgili sorunları bulmak için farklı ülkelerde (Türkiye, Libya) kültürel anlamda atıf yapıldı. Literatür, bir mutfağın yoğun bir alandaki bir evde önemli bir parçası olduğunu göstermektedir; bu nedenle, ihtiyaç duyulan tasarım gereksinimlerini elde edebilmek için çok fazla dikkat istemektedir. Tezin bulguları çağdaş kent yaşamına dayansa da, geleceğin ne olacağı bilinmiyor; dolayısıyla çağdaş ihtiyaçlardan yararlanmak için önerilerde bulunur. Durum, hane halkı, mutfak tasarımı ve mutfaktaki faaliyetler arasındaki etkileşimdir. İncelenen vakalarda hane halkı üyelerinin yanı sıra önemli bilgilendiricilerle görüşmeler yapıldı. Ana çalışma alanları, mutfağın gıdaların hazırlanma, pişme ve saklanma biçimidir ve bu faaliyetlerin gelenek ve modernlığın karışık bir şekilde nasıl gerçekleştiğini anlatmaktadır. İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılamak için mutfaklarındaki ve çevrelerindeki alanları görüşmeye ve yeniden yorumlamalıdırlar. Bu araştırmadan elde edilen en önemli sonuçlardan bazıları, modernliğin yıkıcı olmasına değil, gelenek değişiminin kademeli olmasına izin vermektir. Tez, geleneğin ve modernliğin iki olgusunu harmanlayarak tasarımda bir denge kurmayı ve daha iyi işleyen mutfaklarla son bulmaya çalışmaktadır. tr_TR
dc.language.iso eng tr_TR
dc.publisher Çankaya Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess tr_TR
dc.title Effects on Turkish and Libyan kitchen design with reference to cultural food preparation habits tr_TR
dc.title.alternative Kültürel gıda hazırlığı alışkanlıklarına ilişkin Türk ve Libya mutfak tasarımına etki tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.identifier.startpage 1 tr_TR
dc.identifier.endpage 144 tr_TR
dc.contributor.department Çankaya Üniveristesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster