DSpace@Çankaya

Effect of various plan types on acoustical characteristics of restaurants

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Alsanusi, Salwa S.
dc.date.accessioned 2020-04-27T20:24:55Z
dc.date.available 2020-04-27T20:24:55Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Salwa S. ALsanusi (2019). Effect of various plan types on acoustical characteristics of restaurants / Çeşitlıplan tiplerının restoranların akustik özelliklerine etkisi. Yayımlanmış yüksek lisans tezi. Ankara: Çankaya Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.12416/3457
dc.description.abstract The acoustic performance of the interior environment is part of the interior environment's quality factors that determine the comfort, satisfaction and wellbeing of the users. Furthermore, the physical environment of the restaurant plays a major role in the comfort and dining experience of the visitors. Therefore, it is essential to study the parameters that need to be controlled during the interior design of the space. As per the literature review, factors affecting the acoustic performance of the interior space are physical, architectural, psychoacoustic and social. This research main aim is to investigate the effects of interior design architectural factors on the acoustic performance of restaurants through studying different plan types and material types combinations. Six models were designed using three geometric plan types; square, rectangular and rhombus. Nine material combinations were derived from three material types; reflective, absorptive and diffusive. Using software simulation, ODEON, three acoustic performance parameters were taken at corners and walls; reverberation time (RT), sound pressure level (SPL) and speech transmission index (STI). The acoustic parameters that were entered into the software are based on the common restaurant acoustic environments. The results of the research show that there are significant differences between different plan types and material types combinations in terms of the three acoustic parameters. Moreover, the compliance analysis shows that three geometric and material variations yielded the most ideal scenarios for the restaurant physical environment. tr_TR
dc.description.abstract İç ortamın akustik performansı, iç ortamdaki kullanıcıların rahatlığını, memnuniyetini ve mutluluğunu belirleyen kalite faktörlerinin bir parçasıdır. Ayrıca, restoranın fiziki çevresi, ziyaretçilerin rahatı ve yemek deneyiminde büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle, mekanın iç tasarımı sırasında kontrol edilmesi gereken parametreleri çalışmak önemlidir. Literatür taramasına göre, iç mekanın akustik performansını etkileyen faktörler fiziksel, mimari, psikoakustik ve sosyaldir. Bu araştırmanın temel amacı, farklı plan tipleri ve malzeme türleri kombinasyonları inceleyerek iç mekan tasarım mimari faktörlerinin restoranların akustik performansı üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Altı model üç geometrik plan tipi kullanılarak tasarlanmıştır; kare, dikdörtgen ve eşkenar dörtgen. Dokuz malzeme kombinasyonu üç malzeme türünden elde edildi; yansıtıcı, emici ve yaygın. Yazılım simülasyonu kullanılarak, ODEON, köşelerde ve duvarlarda üç akustik performans parametresi alındı; yankılanma süresi (RT), ses basıncı seviyesi (SPL) ve konuşma iletim endeksi (STI). Yazılıma girilen akustik parametreler, genel restoran akustik ortamlarına dayanmaktadır. Araştırmanın sonuçları, farklı akustik parametreler açısından farklı plan tipleri ve malzeme türleri kombinasyonları arasında önemli farklılıklar olduğunu göstermektedir. Ayrıca, uyumluluk analizi, restoranın fiziksel ortamı için en ideal senaryoları üç geometrik ve malzeme varyasyonunun verdiğini göstermektedir. tr_TR
dc.language.iso eng tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Acoustic Performance tr_TR
dc.subject Restaurant tr_TR
dc.subject Physical Environment tr_TR
dc.subject Akustik Performans tr_TR
dc.subject Restoran tr_TR
dc.subject Fiziksel Çevre tr_TR
dc.title Effect of various plan types on acoustical characteristics of restaurants tr_TR
dc.title.alternative Çeşitli plan tiplerinin restoranların akustik özelliklerine etkisi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.identifier.startpage 1 tr_TR
dc.identifier.endpage 92 tr_TR
dc.contributor.department Çankaya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Bölümü tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster