Bu araştırmanın amacı, FAS Krallığı?ndaki karar vericilere ufuk açıcı olarak, Fas'ın Gıda Sektöründeki KOBİLERİ için sürdürülebilir ve uygun ihracat stratejilerini formüle etmelerine yardımcı olmaktır. FAS Krallığı, bugün Akdeniz bölgesinde önemli bir gıda ihracatçısıdır. Fas'ın gıda sanayii son dönemlerde sürekli artmaktadır. İhracat rakamları, yaklaşık 80 milyar Fas Dirham?ına ulaşmaktadır. Dolayısıyla bu sektörün büyüklüğü, FAS?ın gayri safi milli hasılasının üçte birinden fazlasını oluşturmaktadır. Dünyadaki ekonomik krizden sonra gıda sektöründeki müdavim piyasalardaki durgunluk karşısında, bu ülkenin kendi ihracat stratejilerini yeniden formüle etmesi gerekmektedir. Bu araştırmada, niteliksel metodoloji uygulanmıştır. Gerekli konularda uzmanların görüşlerine başvurulması ve ikincil bilgilerin kullanılması, İhracat konusunda önemli mesafe kat etmiş olan Türkiye'nin tecrübesinin kullanılmasının önemine dikkat çekilmiştir. Bu araştırmanın bulguları aşağıdaki hususları önermektedir: Gıda sanayi ve toptancı sitelerinin kurulmasını teşvik etmek, firmaların ana gıda sektöründe çalışması ile yeni gelişen sektörlerde yatırım yapmaları için teşviklerde bulunulması, yeni pazarlara girilmesi (Sahra altı ülkeleri), hızla sanayileşmeye geçilmesi, ambalaj sanayinin geliştirilmesi, gıda sektöründeki Kobiler 'in bir örgüt çatısı altında toplanması, işadamları dernekleri kurulması veya mevcut olanların geliştirilmesi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki ülkeler arasında iç ticaretin güçlendirilmesi. Bu hususların hepsi, gıda sektöründeki Kobilerin ihracat performansını geliştirme yolunu açacaktır. Ancak, ihracatçıların önünde pek çok zorluklar bulunmaktadır. Dış piyasada Fas'ın imajının konumlandırılması, başka ülkelerin müşterilerinin taleplerinin iyice araştırılması ve uygun dağıtım kanallarının oluşturulması vb. konular, Fas'ın en çok gıda ihracatı yapan ülkelerden biri olması için, başka araştırmacılar tarafından da incelenme ve analizlere tabi tutulması ihtiyacı vurgulanmaktadır.
The purpose of this study is to help the decision makers in the Kingdom of Morocco to formulate an appropriate and sustainable export strategy for SMEs of Agro-food sector. Morocco is becoming an important food exporter in the Mediterranean basin. The Moroccan food industry represents more than third of Morocco's national GDP during the last decade. However, after the outsets of economic crisis and maturity of regular markets (EU) which absorb 72% of total exportation of processed vegetal products, the country is pushed to reformulate its strategies of exports. A qualitative methodology is used in this investigation, such as interviews with experts and analysis of secondary data and throughout using the experience of Turkey in this field. The findings of the analysis suggest: encouraging the establishment of agro-food industrial sites; inviting corporations and companies of agro-food industry to invest on new promising industries parallel with the mean activity; prospecting new promising countries; passing to industrialization; encouraging creation and development of agro-food SMEs business association and encouraging the intratrade between MENA countries. All these facts will lead to improve the export performance of agro-food sector. However, there still different challenges for agro-food SMEs in Morocco, such as Positioning the brand of Moroccan products in overseas markets, understanding more consumers' behaviors of different nations, which are subjects that still need to be researched by other studies in order to become one of competitive Agro-food exporters of the world.