This paper, using the Almost Ideal Demand System (AIDS), derives estimates of factors influencing household demand for meat and fish during different seasons. Using primary data obtained from the survey, a system of equations pertaining to budget share, demand elasticities of own price, cross price and expenditure for meat and fish was estimated. The main conclusion is that there are seasonal effects on the consumption of meat and fish. In particular, during the Muslim Festival of Sacrifice the budget share of meat increases. Further, people living in urban areas were not sensitive to price increases except for in anchovy. This study is of importance to policy makers, producers and marketing strategists alike, as this conclusion will help them to design their respective policies to use resources more efficiently
Bu çalışma, Almost Ideal Demand System (AIDS)’i kullanarak, farklı mevsimlerde et ve balık için hane halkı talebine etkili faktörlerin tahmininde çıkarımlarda bulunmaktadır. Anket verileri kullanılarak, bütçe payı, talebin fiyat elastikiyeti, çapraz elastikiyet ve balık ve et için harcamalar, eşitlikler sistemi ile tahmin edilmiştir. Özellikle, Kurban Bayramı dönemlerinde bütçe paylarında artış olması durumu et ve balık tüketiminin mevsimsel etkisini inceleyen bu çalışmanın temel sonucu olmuştur. Bunun ötesinde, kentsel alanda yaşayan insanlar, hamsi hariç, fiyat artışlarına karşı duyarlı oldukları bulunamamıştır. Bu çalışma, politika yapıcıları, üreticiler ve pazarlama uzmanlarının izleyecekleri politikalarda etkili kaynak kullanımlarının düzenlenmesine, bu sonuçların onlara yardımcı olabilmesi bakımından önemlidir